perjantai 22. maaliskuuta 2013

Tomaatteja tomaatteja!

Olen suuresti stand up-komedian ystävä. Viime aikoina en ole ehtinyt, sattuneesta syystä, moisesta viihteestä nauttimaan, mutta toivoisin ehtiväni toukokuussa Pohjoismaiden suurimmille stand up-festivaaleille Hämeenlinnaan. Periaatteessa tykkäisin enemmän nauttia kyseisestä viihdemuodosta hämyisellä, rennolla, pienellä klubilla, mutta kyllä tällaiset isommatkin tapahtumat ajavat asiansa.

Tällä viikolla Tomaatteja! Tomaatteja! -kiertue on Porissa ja sen kunniaksi haluan jakaa kanssanne kaksi maukkainta tomaattireseptiäni. Loistava aasinsilta. Jeah.

Ensimmäinen ohje ei ole millään tapaa erikoinen, mutta se on helppo ja maistuu aina hyvälle ja ennen kaikkea, on ihanaa lohturuokaa.




TOMAATTIKASTIKE SÄILÖTYISTÄ TOMAATEISTA


2 tlk säilöttyjä, kokonaisia tomaatteja
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa silputtuna
mustapippuria
(suolaa)
ripaus sokeria
öljyä kuullotukseen

Tarjoiluun: pastaa, mozzarellajuustoa ja parmesanraastetta

Silppua sipulit ja valkosipulit, kuullota niitä hetki öljyssä kattilassa. Pilko tomaatit ja lisää ne mehuineen kattilaan. Huljauta tölkeistä viimeisetkin mehut n. puolella desillä vettä/ purkki ja kaada kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna muhia miedolla lämmöllä, mitä kauemmin säilöttyjä tomaatteja keittelee, sitä paremmin niistä saa makua irti. Itse keittelen ainakin tunnin verran. Rouhi joukkoon mustapippuria, mausta ripauksella sokeria ja halutessasi suolalla. Lopuksi lisää silputtua basilikaa, iso kourallinen. Halutessasi voit näyttää kastikkeelle vähän sauvasekoitinta.
Tarjoa pastan kanssa, revi joukkoon pallo taikka pari mozzarellaa ja raasta päälle parmesanjuustoa.



PAISTETTU TOMAATTIKASTIKE

4 isoa kypsää tomaattia
2 kynttä valkosipulia
1 tl juoksevaa hunajaa
1 rkl balsamicoa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl tomaattipyrettä
suolaa, mustapippuria

Puolita tomaatit ja aseta uunivuokaan leikkaupuoli ylöspäin.  Levitä tomaattien päälle silputtu valkosipuli, balsamico, hunaja, tomaattipyre, hippanen suolaa ja rouhittua mustapippuria. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Kaada tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta), hurauta joukkoon oliiviöljy, mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla.
Kastikkeen voi tarjoilla esim. jäähdytettynä dippikastikkeen tavoin (mozzarellatikut ovat nannaa tämän kanssa) tai lämpimänä vaikka riisin ja salaatin kanssa.

2 kommenttia: